FORLAGET ROSENBJERG


Materialer målrettet undervisning i dansk som andetsprog


  • Forside
  • Lærervejledning
  • Nyheder
  • Køb adgang
  • Kontakt
  • Login

Lærervejledning



Få styr på mulighederne på Billeddansk.dk



Øjet



GLOBALT OVERBLIK OVER ORDFORRÅDET



Bøjning i tid og tal



ØJET giver overblik over kategoriens samlede ordforråd. Dette gør det let at anskueliggøre bøjning i tid og tal.


Global kongruens - navneord

Hvor mange andre sprogapps blander ental og flertal fx med et billede af 1 tomat og et billede af 4 agurker, så præsenteres ordforrådet på Billeddansk.dk pga. sprogpædagogiske overvejelser altid enten i ental eller flertal.


Det er muligt at skifte mellem ental og flertal ved et klik på ikonerne. Klikker du fx på ikonet "ental", så skifter billeder, tekst og lyd til en repræsentation af ental, mens et klik på ikonet for "flertal" medfører et skifte til billeder, tekst og lyd i flertal.


ØJET gør det dermed muligt på en enkelt måde at visualisere, at der sker noget med endelserne, når man skifter tal.


Endelserne i flertal er ydermere markeret med rødt med det formål tydligt at markere bøjningsendelserne.


Global kongruens - udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord er det muligt at skifte mellem navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid med et klik på de tilhørende ikoner. Ift. udsagnsord er det kun tekst og lyd, der skifter.


Igen er endelserne markeret med rødt. ØJET gør det dermed muligt på en enkelt måde at visualisere, at der sker noget med endelserne, når man skifter tid.


Funktionen gør det ydermere let at "vise" dine kandidater, at mens endelserne er forholdsvis konstante i gruppe 1 og 2, kræver gruppe 3 lidt ekstra opmærksomhed.


Træn datidsendelser i klasselokalet

Udover at bruge ØJET til at visualisere bøjning i tid og tal, lægger ØJET op til relevante øvelser i klasselokalet, hvor der arbejdes med en automatisering af bøjningsendelserne.


Sådan gør du

Vælg navnemåde i ØJET og bed herefter dine kursister om at skrive de viste gloser i datid på et stykke papir.


Når alle har skrevet deres bud på en datidsform, så klik på datidsikonet. Kursisterne har nu mulighed for selv at tjekke deres bud. Du kan også vælge at lade dem rette hinandens besvarelser og dermed sikre yderligere gentagelse for den enkelte.


Lav eventuelt samme øvelse med nutid for således at understrege nutids-(e)r. Selvom det for mange vil være logisk, at ord i nutid ender på -(e)r, så kan der være brug for gentagelse for at gennemskue strukturen.


Prøv samme øvelse med navneord i flertal.


Træn rodmorfemer

For alle kursistgrupper kan ØJET desuden bruges til at opnå en forståelse for rodmorfemer. DU1erne skal samtidig som bekendt bestå den svære rodmorfemtest på modul 5, og den test kan du træne gennem ØJET.


Sådan gør du

Gå systematisk frem og start med navnemåde, hvor du på skift kalder dine kursistger op til tavlen for at trække en rød streg, der markerer ordets rod. Når dine kursister er fortrolige med navnemåde, så gå videre til nutid og datid.


Bemærk: Denne øvelse virker kun på analoge tavler, ikke på smartboards, mobiltelefoner eller iPads, da disse som bekendt reagerer på tryk. Problemet kan dog løses ved, at kursisterne nøjes med at fortælle, hvor stregen skal trækkes.


Forstørrelsesglas

Det lille forstørrelsesglas i øverste højre hjørne af billederne i ØJET kan både bruges til at repetere nyt ordforråd og til at træne bøjning i tid og tal.


Repetition af nyt ordforråd

Sådan gør du

Klik på forstørrelsesglasset - teksten følger ikke med, og øvelsen kræver derfor, at dine kursister kan genkalde sig ordforrådet. Dermed har du mulighed for at tjekke, hvor meget dine kursister kan huske, dels giver genkaldelsen af ordforrådet større sandsynlighed for forankring.


Øvelsen kan gennemføres på flere måde.

1) Du kan fx vælge, at lade kursisterne sige de pågældende gloser på skift.

2) Du kan også vælge at gennemføre øvelsen som en diktat.

3) Endelig kan øvelsen laves til en konkurrence, hvor det gælder om enten individuelt elle ri grupper at sige gloserne først.


Du "bladrer" i ordforrådet ved at klikke på pilene.


Repetition af bøjningsendelser

Ovenstående øvelser kan også gennemføres med et fokus på bøjningsendelser. Her skal kursisterne fortælle, hvad glosen ender på i flertal, fremfor at genkalde sig glosen.


Du kan selvfølgelig også vælge at sætte fokus på både ordforråd og grammatik afhængig af niveauet på holdet.


Blindeleg

En anden god leg sætter både det øvede ordforråd og det omkringliggende ordforråd i spil.


Sådan gør du

Kald en kursist op til tavlen, der som den eneste får lov til at "se" den glose, der skal beskrives. Gennemfør øvelsen som en individuel øvelse eller som en holdøvelse. Den kursist eller gruppe, der først gætter glosen, vinder 1 point.



ØRET



LOKALT OVERBLIK OVER ORDFORRÅDET



Et værktøj med fokus på kongruens



ØJET giver overblik over kategoriens ordforråd på enkeltordsniveau.


Lokal kongruens

Hvor ordforrådet i ØJET præsenteres samlet, så præsenteres ordforrådet i ØRET ord for ord. Navneord præsenteres i ental og flertal, mens udsagnsord præsenteres bøjet i navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Bøjning i tal

Den konsekvente form gør det muligt at visualisere bøjning i tal for kursister, hvis sprog følger nogle andre morfologiske principper end de gældende principper for dansk. For kursister, der ikke har en morfologisk forståelse for bøjning i tal, fungerer skabelonen ligeledes som en hjælp til en bedre forståelse.


Bøjning i tid

I forhold til udsagnsord, hvor hver enkelt glose altså præsenteres i navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid, bidrager ØJET til en bedre forståelse for selve bøjningsprincippet.


Brug tid i ØRET

Nogle kursister kan muligvis ikke umiddelbart se formålet med ØRET, fordi ØRET ikke er en egentlig øvelse med test af ordforrådet.


Det kan derfor være en god idé at anskueliggøre over for kursisterne, at det betaler sig at gøre sig fortrolig med ordforrådet, inden man går videre til de selvrettende øvelser, der ellers kan blive for svære.



Selvrettende øvelser målrettet alle
3 danskuddannelser



Få tips til at inddrage Billeddansk.dk i undervisningen



tandhjulet



BØJNING I TID ELLER TAL



Et lærerredskab med fokus på kongruens



Den første funktion, man møder i oversigten med de selvrettende øvelser, er et TANDHJUL. TANDHJULET gør det muligt at indstille de selvrettende øvelser med fokus på tid og tal.


Ikonerne

KÆDEN symboliserer 3 sætningsled. Et klik på KÆDEN indstiller alle øvelser til at træne ordforrådet på sætningsniveau.


Øvelserne er som udgangspunkt indstillet til at træne ordforrådet på sætningsniveau.


Et klik på de øvrige ikoner indstiller de selvrettende øvelser til at træne ordforrådet på ordniveau (med undtagelse af LÆS OG INDSÆT DET RIGTIGE ORD).


Sådan gør du

På begyndermodulerne vil de fleste nok vælge at træne nutid. Klip på TANDHJULET og derefter på ikonet NUTID. Dine kursister træner nu nutid i de selvrettende øvelser.


Når dine kursister har fået styr på nutid, så klik igen på tandhjulet og vælg denne gang KÆDEN. Dine kursister træner nu ordforrådet på sætningsniveau.


Mouse over

Er du i tvivl om ikonernes betydning, så hold musen henover ikonerne for at læse de forklarende tekster.


Manuel funktion

Tandhjulet skal indstilles manuelt for hver enkelt bruger. Det er endnu ikke muligt at styre denne funktion centralt.


Differentiering

TANDHJULET gør det muligt at differentiere øvelserne. Har du et blandet hold, hvor nogle fx hurtigt får styr på nutid, mens andre kæmper, så lad de hurtige træne datid, mens resten får styr på nutid.



LYTTEØVELSER



LYT OG VÆLG DET RIGTIGE BILLEDE



Træner lyttekompetencen



Dine kursister præsenteres i øvelsen for 4 billeder, hvoraf kun 1 billede passer med den afspillede lydfil. Øvelsen går ud på at matche lyd og billede korrekt.


Afslutning på øvelsen

Øvelsen afsluttes først, når alle billeder er matchet korrekt med tilhørende lydfil. Herved sikres, at man ikke har mulighed for at afslutte øvelsen uden at være kommet igennem hele ordforrådet.


Der er mulighed for at lytte til gloser/sætninger så mange gange, som der er behov for, før der afgives svar.


Professionelle speakere

Lyden er indtalt af professionelle speakere.


Vi bruger ikke autogeneret lyd på Billeddansk.dk, hvilket sikrer en bedre udtale og dermed en bedre forståelse.


Visuel markering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format.


Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af, at der er forskel på de to ordklasser.


Udvælgelse af billederne

Billederne er nøje udvalgt og indeholder så få kulturelle koder som muligt.



LYT OG VÆLG DET RIGTIGE ORD



Træner lytte- og læsekompetencen



Brugerne præsenteres i øvelsen for 4 x tekstfiler, hvoraf kun 1 tekstfil passer med den afspillede lydfil. Øvelsen går ud på at matche tekst og lyd korrekt.


Afslutning på øvelsen

Øvelsen afsluttes først, når alle ord/sætninger er matchet korrekt med tilhørende lydfil. Herved sikres, at man ikke har mulighed for at afslutte øvelsen uden at være kommet igennem hele ordforrådet.


Der er mulighed for at lytte til gloser/sætninger så mange gange, som der er behov for, før der afgives svar.


Særligt for navneord

I kategorierne med navneord skal kursisterne matche lydfilen med 1 ud af 4 mulige skrevne ord. Her er der mulighed for at træne enten ental eller flertal.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord kan kursisterne via TANDHJULET vælge mellem enten at træne enkeltord i navnemåde, nutid, datid, førnutid eller førdatid eller sætninger.


Professionelle speakere

Lyden er indtalt af professionelle speakere.


Vi bruger ikke autogeneret lyd på Billeddansk.dk, hvilket sikrer en bedre udtale og dermed en bedre forståelse.


Visuel markering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format.


Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af, at der er forskel på de to ordklasser.



LÆSEØVELSER



LÆS OG VÆLG DET RIGTIGE BILLEDE



Træner læsekompetencen



Brugerne præsenteres i øvelsen for 1 tekstfil, der skal matches med 1 ud af 4 billeder.


Sådan gør man

Svar afgives med et klik på et af de 4 billeder. Ved korrekt svar ses et grønt kryds, mens forkert svar markeres med et rødt kryds.


Ved forkert svar ses både et rødt kryds, der markerer forkert svar, og et grønt kryds, der markerer korrekt svar.


Forkert svar recirkulerer. Øvelsen afsluttes dermed først, når alle tekstfiler er matchet korrekt med tilhørende billede. Herved sikres, at øvelsen afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal. TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid. Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning af ordforrådet på sætningsniveau.


Langt de fleste kategorier præsenterer ordforrådet på sætningsniveau i nutid, men der er også kategorier, hvor sætningerne står i datid.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format. Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.



SE BILLEDE OG VÆLG DEN RIGTIGE TEKST (MED LYD)



Træner læsekompetencen



Brugerne præsenteres for 1 billede, der skal matches med 1 ud af 4 tekstfiler. For at støtte kursister på DU1 giver øvelsen mulighed for at høre ordforrådet læst op.


Sådan gør man

Svar afgives med et klik på en af de 4 tekstfiler. Ved korrekt svar ses et grønt kryds, mens forkert svar markeres med et rødt kryds.


Ved forkert svar ses både et rødt kryds, der markerer forkert svar, og et grønt kryds, der markerer korrekt svar.


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når alle billeder er matchet med korrekt tekstfil. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal.


TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning på sætningsniveau.


De fleste kategorier præsenterer ordforrådet på sætningsniveau i nutid, men der er også kategorier, hvor sætningerne står i datid.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format.


Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.



SE BILLEDE OG VÆLG DEN RIGTIGE TEKST (UDEN LYD)



Træner læsekompetencen



Øvelsen er en gentagelse af den forrige - men uden støtte i form af lydfiler. Brugerne præsenteres for 1 billede, der skal matches med 1 ud af 4 tekstfiler.


Sådan gør man

Svar afgives med et klik på en af de 4 tekstfiler. Ved korrekt svar ses et grønt kryds, mens forkert svar markeres med et rødt kryds.


Ved forkert svar ses både et rødt kryds, der markerer forkert svar, og et grønt kryds, der markerer korrekt svar.


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når alle billeder er matchet med korrekt tekstfil. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal.


TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning på sætningsniveau.


De fleste kategorier præsenterer ordforrådet på sætningsniveau i nutid, men der er også kategorier, hvor sætningerne står i datid.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format.


Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.



LÆS OG INDSÆT DET RIGTIGE ORD (NY)



Træner læsekompetencen



Brugerne præsenteres for sætninger, hvor udsagnsordet mangler (eller den sidste del af lang nutid/datid). Øvelsen består i at vælge det rigtige udsagnord ud af 4 mulige.


Øvelsen virker kun i kategorier med udsagnsord.


Sådan gør man

Svar afgives med et klik på en af de 4 tekstfiler. Ved korrekt svar ses et grønt kryds, mens forkert svar markeres med et rødt kryds.


Ved forkert svar ses både et rødt kryds, der markerer forkert svar, og et grønt kryds, der markerer korrekt svar.


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når alle billeder er matchet med korrekt tekstfil. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Tandhjulet

Øvelsen kan ikke indstilles via TANDHJULET, da der kun er 1 muligt svar, hvilket afhænger af den tid, der er gældende for sætningen.



SKRIVEØVELSER



SE BILLEDE OG SKRIV TEKST (med lyd)



Fokus på ortografi



Brugerne skal ud fra et billede skrive det korrekte ord. I denne øvelse får de hjælp af en lydfil, mens de to næste øvelser er sværere.


Sådan gør man

Vi har valgt at præsentere det antal bokse, der skal bruges for at rumme alle bogstaver i ordet. Dette hjælper brugerne med at finde frem til de bogstaver, der skal bruges i ordet.


Der er ingen svartid, og brugerne kan dermed tage den tid, de har brug for.


Det er muligt at slette forkerte bogstaver. Dette gøres på computere ved hjælp af BACKSPACE eller ved at placere cursoren i boksen med det forkerte bogstav og så klikke på BACKSPACE.


Korrekt og forkert svar

Korrekte bogstaver markeres med grønne bokse, mens afvigelser fra målsprogsnormen markeres med røde bokse (=forkerte bogstaver).


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når der er skrevet korrekt tekst til alle billeder. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal.


TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning på sætningsniveau. Her præsenteres brugerne altså for ordforrådet som en del af en sætning, hvilket kan være en stor hjælp for mange.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format. Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.​



SE BILLEDE OG SKRIV TEKST (uden lyd)



Fokus på ortografi



Brugerne skal ud fra et billede skrive det korrekte ord.


Sådan gør man

Vi har valgt at præsentere det antal bokse, der skal bruges for at rumme alle bogstaver i ordet. Dette hjælper brugerne med at finde frem til de bogstaver, der skal bruges i ordet.


Der er ingen svartid, og brugerne kan dermed tage den tid, de har brug for.


Det er muligt at slette forkerte bogstaver. Dette gøres på computere ved hjælp af BACKSPACE eller ved at placere cursoren i boksen med det forkerte bogstav og så klikke på BACKSPACE.


Korrekte bogstaver markeres med grønne bokse, mens afvigelser fra målsprogsnormen markeres med røde bokse (der markerer forkerte bogstaver).


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når der er skrevet korrekt tekst til alle billeder. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal.


TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning på sætningsniveau. Her præsenteres brugerne altså for ordforrådet som en del af en sætning, hvilket kan være en stor hjælp for mange.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format. Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.​



LYT OG SKRIV TEKST (uden billede)



Fokus på ortografi



Brugerne skal ud fra en lydfil skrive det korrekte ord.


Sådan gør man

Vi har valgt at præsentere det antal bokse, der skal bruges for at rumme alle bogstaver i ordet. Dette hjælper brugerne med at finde frem til de bogstaver, der skal bruges i ordet.


Der er ingen svartid, og brugerne kan dermed tage den tid, de har brug for.


Det er muligt at slette forkerte bogstaver. Dette gøres på computere ved hjælp af BACKSPACE eller ved at placere cursoren i boksen med det forkerte bogstav og så klikke på BACKSPACE.


Korrekte bogstaver markeres med grønne bokse, mens afvigelser fra målsprogsnormen markeres med røde bokse (der markerer forkerte bogstaver).


Forkert svar recirkulerer, og øvelsen afsluttes først, når der er skrevet korrekt tekst til alle billeder. Herved sikres, at øvelsen ikke afsluttes uden at brugeren er kommet igennem hele ordforrådet.


Særligt for navneord

I kategorierne med tællelige navneord er der via TANDHJULET mulighed for at træne enten ental eller flertal.


TANDHJULET optræder ikke i kategorier med ikke-tællelige navneord.


Særligt for udsagnsord

I kategorierne med udsagnsord har kursisterne mulighed for via TANDHJULET at indstille øvelserne til at træne enkeltord i hhv. navnemåde, nutid, datid, førnutid og førdatid.


Et klik på KÆDEN i TANDHJULET indstiller øvelserne til træning på sætningsniveau. Her præsenteres brugerne altså for ordforrådet som en del af en sætning, hvilket kan være en stor hjælp for mange.


Visualisering af ordklasse

Navneord præsenteres i et kvadratisk format, mens udsagnsord præsenteres i et rektangulært format. Den distinkte visuelle gengivelse af ordforrådet bidrager til en forståelse af ordklasser.​



Styr på de modultestrettende øvelser



Træn modultest



Find Informationer



Modultesttræning



Brugerne træner i denne øvelse GLOBAL LÆSNING til modultest; Læs 1.


Kort svar

Ligesom til modultest skal brugerne her skrive KORT SVAR. Hvis ikke brugerne skriver KORT SVAR markeres det som en fejl.



Fjern den forkerte sætning



Modultesttræning



Tekst​



Indsæt ord



Modultesttræning



Tekst​



Matchøvelse



Modultesttræning



Tekst​



Billeddansk.dk - Danmarks
største ordforrådssite målrettet undervisning i
dansk som andetsprog



Forlaget Rosenbjerg



+45 3082 0572

ditte@forlagetrosenbjerg.dk


Nordbovej 18

9800 Hjørring


CVR 31 95 32 35



Åbningstider



Hverdage: 9.00 - 16.00

Weekend: Lukket


Brugsbetingelser

Cookies

GDPR