Billeddansk.dk
Billeddansk.dk

Gæt glosen

Gæt glosen

Målgruppe

Aktiviteten er tænkt ift. kursister på DU1M2-4, DU2M1-2 og DU3M1.

Formålet med aktiviteten er at forankre ordforrådet fra Billeddansk.dk på en måde, hvor alle kan være med uanset skriftlige kompetencer.

Aktiviteten kan også gennemføres på tværs af danskuddannelser - fx som en skoleturnering, hvor kuristerne dyster om ord.   

Vælg en kategori

Start med at vælge en kategori på Billeddansk.dk. Det kan fx være en af underkategorierne i 360 SUBSTANTIVER eller et af de semantiske felter; BOLIG, MAD, SKO & TØJ eller VÆRKTØJ. 

Forberedt eller uforberedt ordforråd 

Aktiviteten kan gennemføres på basis af hhv. forberedt og uforberedt ordforråd. Ved forberedt ordforråd har kursisterne haft mulighed for at øve sig på ordforrådet hjemme eller i skolens studiecenter. Dette giver mindre sikre kursister en chance for at føle sig bedre tilpas i aktiviteten. 

Forberedt ordforråd kan også være ordforråd, I tidligere har arbejdet med på holdet, og som du gerne vil have repeteret. 

Endelig kan du vælge helt nyt ordforråd for på den måde dels at introducere det for dine kursister, dels at teste kursisternes ordkendskab uden forberedelse.

Sådan afvikles aktiviteten 

Vælg en kursist og lad denne placere sig med ryggen til tavlen. Det kan være en fordel, hvis aktiviteten er ny for kursisterne, at vælge en kursist, der har et godt ordforråd, så aktiviteten går godt, første gang I prøver.

I eksemplet her vælger vi kategorien MAD og herefter underkategorien FRUGT.

Klik på ØJET. Vælg en glose; fx en banan. Klik på billedet af banen. Og klik så på forstørrelsesglasset. I er nu klar til at gå i gang. 

Det er selvfølgelig ikke så smart at vælge en svær glose som fx en kærlighedsfrugt til at begynde med.

Gæt glosen

En kursist sidder med ryggen til tavlen. Resten af holder, der sidder med front til tavlen, skal nu beskrive glosen; "Det er noget, man kan spise." "Den er gul og sød." "Den er god i kage". 

Det er selvfølgelig kun tilladt at tale dansk. Hører du andre sprog, kan du overveje at give minuspoint.

Når det lykkes kursisten med ryggen til tavlen at gætte glosen, kaldes en ny kursist til tavlen. Vælg næste glose i kategorien ved hjælp af piletasterne. Eller vælg en ny glose i en anden underkategori inden for samme semantiske felt.

Flere hold dyster mod hinanden 

I st3edet for at lade hele holdet dyste mod hinanden, kan du også vælge at dele dit hold op i mindre hold og lade dem dyste mod hinanden.

Hold 1 vælger den første person, der skal gætte glosen. Opgaven går på tur, og holdet kan altså ikke hele tiden vælge den samme person. Gættes glosen, udløser det 1 point. 

Konkurrenceelementet ligger ift. at gætte glosen først. Gætter et af de andre hold glosen før hold 1, så går pointet til dem. 

Når glosen er gætte, sætter en repræsentant fra hold 2  sig til rette i stolen. 

For at undgå, at der bliver anvendt andre sprog end dansk, kan du så vidt muligt forsøge at sammensætte grupperne med mange forskellige sprog. 

Semantiske netværk

Afhængig af niveau kan du overveje først at præsentere kursisterne for det semantiske netværk, I skal arbejde med. Har kursisterne haft ordforrådet for hjemme, vil det naturligvis være lettere for dem, at abstrahere til det pågældende netværk.

Start eventuelt med en brainstorm på ordforrådet i det valgte semantiske netværk. Herefter kan du teste dine kursister ved at nævne nogle gloser, der ikke hører til i det semantiske netværk.

Når kursisterne således er varmet op, kan I gå i gang med aktiviteten.

Kontakt

Nordbovej 18

9800 Hjørring

Danmark

CVR 31 95 32 35

Digitale læremidler

www.billeddansk.dk

Kundeservice

Mandag til fredag

10.00 til 17.00

Telefon:

+45 30 82 05 72

Mail:

info@forlagetrosenbjerg.dk