Sådan leger I "Skibet er ladet med"

Vælg en kursist, som du sætter med ryggen til tavlen. Det kan være en fordel at vælge en kursist, der har et rimeligt højt fagligt niveau for således at sikre, at øvelsen går godt, første gang I prøver.

Vælg herefter en navneordskategori på Billeddansk.dk. Det kan fx være en kategori, som dine kursister har haft tid til at forberede sig på hjemme. Du kan også vælge en kategori, I tidligere har arbejdet med for at repetere ordforrådet. Og endelig kan du selvfølgelig vælge et helt nyt ordforrådsområde, for på de måde at teste kursisternes niveau uden forberedelse.

I eksemplet her vælger vi kategorien "Mad" og herefter underkategorien "Frugt".

Når du har valgt en kategori, så klik på ØJET og vælg en glose; fx billedet af en "banan". Det er selvfølgelig ikke så smart at vælge en svær glose som fx en "kærlighedsfrugt" til at begynde med.

Når du har besluttet dig for den første glose, så klik på FORSTØRRELSESGLASSET. I er nu klar til at gå i gang med øvelsen.


Øvelsen

Resten af holdet, der sidder med front til tavlen, har til opgave at beskrive glosen for kursisten med ryggen til tavlen; "Det er noget, man kan spise. Den er gul og sød."

Det er selvfølgelig kun tilladt at tale dansk. Hører du andre sprog, stoppes legen. Når det lykkes kursisten med ryggen til tavlen at gætte glosen, byttes der plads.

Når den næste kursist har sat sig til rette i stolen, finder du en ny glose i samme kategori eller en ny kategori. Du kan også vælge at lade en kursist vælge den næste glose.


Flere hold

Du kan også vælger at dele dit hold op i mindre hold og lade dem dyste mod hinanden. Hold 1 vælger 1 person, der skal gætte glosen. Opgaven går på tur, og holdet kan altså ikke hele tiden vælge den samme person til opgaven. Lykkes det hold 1 at gætte glosen, får de 1 point. De får enten lov til at fortsætte, indtil de ikke længere kan gætte korrekt. Eller også byttes der efter blot en glose, således at alle holdene kommer på banen forholdsvis hurtigt.

Opgaven med at vælge gloser kan enten tildeles holdkaptajnen eller kaptajnen fra et konkurrerende hold.


Semantiske netværk

Afhængig af niveau kan du overveje først at præsentere kursisterne for det semantiske netværk, I skal arbejde med. Har kursisterne haft ordforrådet for hjemme, vil det naturligvis være lettere for dem, at abstrahere til semantiske netværk.

Start med en brainstorm på ordforrådet i det valgte semantiske netværk. Herefter kan du teste dine kursister ved at nævne nogle gloser, der ikke hører til i det semantiske netværk.

Nar kursisterne er varmet op, kan I gå i gang med øvelsen.


Niveau

Øvelsen er mest tænkt i forhold til kursister på modul 1, hvilket svarer til A1 trin 1. Selvom dine kursister går på modul 2 eller 3, hvilket svarer til A1 trin 2 eller A2 trin 1, kan I med fordel gå tilbage til A1 trin 1 og repetere ordforråd her.